Τι προβλέπει το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ
Για αποτροπή των γεωτρήσεων της Τουρκίας μέσα από τη διαδικασία της διπλωματικής οδού έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Τόνισε ότι οι «παράνομες γεωτρήσεις» είναι μη αποδεκτές και πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην Aνατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο Δένδιας ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες που ορίζουν τις σχέσεις των κρατών. Όπως δήλωσε, «η αναθεωρημένη συμφωνία αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δεν είναι συγκυριακή η δυναμική των Ελληνο-αμερικανικών σχέσεων».
Επίσης, ο κ. Δένδιας μίλησε για αποδοκιμασία για τις παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αποτελεί εγγύηση ασφαλείας η στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ.
Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ευημερίας» ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Τwitter μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Στρατόπεδο Παπάγου τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,Μάικ Πομπέο.
Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι ο τελευταίος Αμερικανός ΥΠΕΞ που είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο Τζον Κέρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Τα νέα δεδομένα στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.
Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.
Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία. Με δεδομένο δε ότι η αμερικανική παρουσία θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές περιοδική, οι όποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.